Svinblåslyktor

Vi fick börja med lite färdigutsågade bottnar och lock som vi fick borra hål i. 85mm i toppen så man får ner handen och kan sätta i ett gravljus. 35mm på botten där vi gängade och gjorde en plugg man kan skruva ut. Bågarna nubbas fast med stift i botten, därefter borra man hål och pliggar toppen på bågarna. Sedan oljade vi eller målade lyktramarna.

Vissa av blåsorna hade urinröret kvar, dessa kan man blåsa upp med en cykelpump, andra hade röret bortskuret och då får man antingen vattenfylla eller arbeta ut dem med händerna. Efter cirka 10-15 minuter släpper vi ut luften/vattnet och tvättar dem med såpa och vatten. Sedan klipper man av toppen och botten och trär blåsorna över bågarna. Till sist trär man på locket igen.

Några gjorde också minilyktor av mindre blåsor. Lyktorna får nu stå och torka i cirka ett dygn och blir då gula och genomskinliga.