Täljfest 2019

utan+bil.jpg

Sätergläntan

Helgen 9-11 augusti tog jag mig för första gången till Sätergläntan för att delta i Täljfest 2019. Jag har hört sägas att förr eller senare hamnar alla Sveriges slöjdare här.

Helgen var fylld av workshops, demos, fri täljning, kaffe, regn, får, föreläsningar och massor med slöjdande folk!

De två workshops jag deltog på var att klyva fram och basa svep till svepaskar, ledd av fantastiska Beth Moen och Helena Åberg, samt en workshop om att tälja minikåsor ledd av Jan Harm ter Brugge.

Ämnena till svepen var av rakvuxen tall, som legat i en älv sedan våren, och luktade därefter, men gick fantastiskt att både klyva och basa.

Kåsorna täljdes av rakvuxen björk eller al, med sitt väldigt pedagogiska och metodiska tillvägagångssätt guidade Jan oss fram till våra egna minikåsor. Man får ett fint flöde i kåsan helt automagiskt genom att använda sig av barksidan på ett ämne.

På fredag och lördagkväll plockade Ulrika Eckardt och Ulf Andersson Eckardt fram all sin halvfärdiga slöjd från vardagsrummet och höll i ett öppet föredrag “Lets talk slöjd”.

På lördagen var det marknad, med bland annat Nisse Stormlods verktygsloppis där jag fyndade en Järvenpää hästhuvudkniv och ett två tums timmermansjärn. H Karlssons Klensmide AB närvarade också och sålde sina verktyg kraftigt rabatterade där jag skaffade mig en täljkniv, skedkniv, täljyxhuvud och ett litet krumjärn.

IMG_20190813_174743_01.jpg