Restaurering av vikbar, sextums bandkniv från A. J. Wilkinson & Co

För ett tag sedan köpte jag en vikbar bandkniv från USA, via Ebay. Galleriet nedan är från auktionen och hur den såg ut innan jag började.

Det stora problemet med bandknivar (och till viss mån hyvlar och stämjärn) är att de är rostiga på baksidan, vilket om man inte åtgärdar det gör att man får rostprickar precis på egglinjen, vilket gör eggen slö just där. Oavsett hur mycket man slipar på slipfasen så kommer man stöta på nya rostprickar.

Därför började jag med att under många kvällar sandpappra baksidan på bandkniven, jag började med vanligt sandpapper på 180 korn, för att därefter gå över till 240 korn, sedan 400, 600, 800, 1000 och 1200 korns våtsandpapper, för att därefter avsluta med polering med läder och Autosol chrome-polish.

När man sandpapprar är det viktigt att ofta byta sandpapper (det tar slut mycket fortare än vad man kanske kan tro), samt se till att man får bort alla repor från den grövre kornigheten innan man byter till en finare kornighet. Gör man inte det kommer man inte bli av med reporna hur mycket man än putsar med fint sandpapper.

Därefter slipades den på en Tormek våtslip och bryndes en smula med ett Fällkniven CC4 bryne, för att sedan striglas klart.