Jag har nu skaftat den övre yxan smidd av Johan Jonsson, förste smeden i Hjärtum. Den nedre är smidd av Johan Skog, Jonssons lärling.
Läs merI torsdags var jag på slöjdträff hos Slöjdkonsulenterna på Västernorrlands museum och fick tillfälle att tälja klart skaftet till min Billnäs 61.2.
Läs merHittade en gammal katalog från Norton Scandinavia AB som jag inte minns var jag fått den ifrån, finns en hel del intressant information om deras brynen samt deras syn på slipteknik och bryning.
Läs merDen 12 januari 2018 sändes i P4 Gäsvleborg ett samtal mellan Sök och finns Hasse Persson och en man vid namn Onni Tegelberg. Onni kan mycket om yxor och speciellt kunnig om smeder i bland annat Hälsingland.
Läs merDenna timmerbila har inga synliga stämplar och det är oklart huruvida den är tillverkad vid ett bruk eller av en lokal smed. Vällningsfogarna syns tydligt, både där bladdelen vällts fast vid skaftholken, samt där eggstålet vällts in i bladet. "Hacket" mellan bladet och skaftholken motsvarar inte några av illustrationerna i Billnäs bruks kataloger.
Läs merPå DigitaltMuseum hittade jag två gamla bilder som jag tyckte var intressanta. En på smeder vid Wira Bruk 1884 och en porträttbild på två timmermän vid en husrenovering.
Läs merTillsammans med en bunt andra finska yxor fick jag även en Billnäs 61.2 yxa. Den var spikhuggen och hade ganska utsliten slagnacke, men inget jätteallvarligt. Sedan tidigare har jag en 61.1 som jag också restaurerat.
Läs merNedan är bilder hämtade från Finlands försvarsmakts bildarkiv, som innehåller från vinterkriget, fortsättningskriget och lapplandskriget. Jag har gjort sökningar efter “kirves” och andra termer kopplade till yxor.
Läs merI början på februari gjorde jag en sökning i Kungliga Bibliotekets arkiv efter termen "yxa". Jag hittade en artikel vid namn "S.A. Wetterlings Yxor" och såg då att den fanns tillgänglig för deras Ebook-on-demandtjänst. Jag lade en beställning att digitalisera artikeln och fick betala 148kr, efter ca en vecka fick jag ett epostmeddelande med en pdf-fil. De hade då skannat in boken, samt OCR-identifierat texten.
Läs mer1940 skrev bland annat Paavo Aro ett häfte vid namn Metsätyökaluopas, i svensk översättning Skogsarbetsredskap.
Två bilder från detta häfte (i finsk översättning) har florerat på internet, bland annat på bushcraftusa.com.
Jag har med hjälp av två andra, marsvin och ows översatt dessa två bilder, samt ritat av ritningen på yxskaftet.
Läs merDen här yxan hade jag haft i min ägo ett bra tag utan att göra någonting åt, men till slut fick den ett elektrolysbad.
Läs mer